Suomen nähtävyydet – Kids!

Kaunis maamme sisältää unohtumattomia matkakohteita ja kauniita nähtävyyksiä, joita ei muualta maapallolta löydä. Ei siis kannata välttämättä lähteä merta edemmäs kalaan, vaan tutustua rohkeasti, mitä Suomen rajojen sisäpuolelta oikein löytyykään. Ja tarkennetaas nyt: kun puhun nähtävyyksistä, puhun nimenomaan ”tylsistä tuijottelukohteista”, enkä tekemistä täynnä olevista puistoista tai leikkipaikoista (joista molemmista kerron muissa postauksissani paremmin). Nuo ”tylsät tuijottelukohteetkin” voivat olla mielenkiintoisia, jos nyt vaan mielikuvitus riittää parempaan, kuin kivien katselu. Tai no itse asiassa, kivien katselu onkin yksi suosittelemani kohde tässä tekstissä, mutta siitä lisää myöhemmin.

Listaan tekstissäni siis muutamia lapsiystävällisiä nähtävyyksiä, käyntikohteita ja pysähdyspaikkoja, joita olemme matkojemme varrella kokeneet ja hyväksi todenneet. Kohteet eivät ole minkäänlaisessa järjestyksessä, vaan listailen niitä sitä mukaa, kuin ne mieleen juolahtavat (eikös ne ammattilaiset kutsu tätä ajatuksenvirtatekniikaksi?). Kaikki listan nähtävyydet ja kohteet ovat maksuttomia, joten Korkeasaaren eläintarhat sun muut turistipaikat jätetään tyystin luettelosta pois.

Kolin kansallispuisto

Itä-Suomen suosituimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Kolin kansallispuisto on tutustumisen arvoinen paikka, jos matka suuntautuu Joensuun tai Lieksan lähiseuduille. Maisemat ovat päätä huimaavat, maasto vaihtelevaa mutta helppokulkuista ja autolla pääsee aivan puiston laitamille. Metsä- ja vaaramaisemien lisäksi puistosta löytyy vanhoja pihoja ja maataloja, joiden laajoilla pelloilla laiduntavat lampaat ja lehmät. Talvisin Kolilla toimii laskettelukeskus.

Oravaisten kivipuisto

Kasitien varrella, eli länsirannikkoa myötäilevällä valtaväylällä, keskellä ruotsinkielistä rannikkoseutua sijaitsee Oravaisten kivipuisto (tässä sitä asiaa kivistä kuten lupailin, näettekös). Pysähdyspaikkana kivipuisto on aivan hurmaava: pieni kahvio, joka toimii myös puiston toimistona, sijaitsee aivan meren äärellä, josta monipuolinen kivinäyttely myös alkaa. Näytillä on noin 100 eri kivilajia Suomen eri kolkista ja aikakausilta. Puistoon ei ole sisäänpääsymaksuja ja lintubongareita varten paikalle on rakennettu pieni tarkkailukukkula.

Vanha Rauma

Suomen ensimmäinen UNESCOn maailmanperintökohde vaatii useimmilta matkalaisilta poikkeamisen varsinaiselta reitiltään, mutta viihtyisä puutalokeskittymä pienehkön suomalaiskaupungin keskellä on varsin sympaattinen näky. Alue houkuttelee tuhansia ulkomaalaisia turisteja vuosittain ja varsinkin kesäisin Vanha Rauma on täynnä erilaisia tapahtumia, torimyyjiä ja konsertteja. Vaikka alue onkin tarkkaan suojeltu, asuu siellä satoja ihmisiä ja lähes jokaisella kadulla on kauppoja, kahviloita ja muita liiketiloja.

Suomenlinna

Suomenlinna on niin Helsingin kaupunginosa, kuin myös tärkeä osa maamme historiaa ja suosittu käyntikohde niin turisteille kuin paikallisillekin. Linnoituksena toiminut saari on täynnä erilaisia museoita ja koko alueen kiertämiseen kannattaakin varata suosiolla koko päivä. Vaikka jotkut museot voivatkin periä pääsymaksuja, itse saarelle tuleminen on ilmaista, lukuunottamatta lautta- tai vesibussimaksuja. Helsingistä Suomenlinnaan pääse siis lautalla tai vesibussilla, jotka liikennöivät mantereen ja saaren väliä vähintään kerran tunnissa. Nykyään saari on tunnettn Pokemon Go -pelaajien paratiisina, sillä jostain syystä virtuaaliotusten kanta saarella on hyvin runsas ja kuuleman mukaan harvinaisempiakin Pokemoneja Suomenlinnasta löytyy.