Roadtrip!

Roadtrip!

Ah, kuinka monella teistä on ihanat muistot lapsuudesta, kun täyteen pakattu auto kurvaa bensapumpun kautta kohti maantietä ja äitin tekemät eväsleivät odottavat nälkäisiä syöjiään ja isä pysähtelee aika ajoin tarkastamaan reittiään GT-kartasta? Muistan, että ainakin omassa lapsuudessani koko perheen ajomatkat olivat suurinta kesälomien hupia. Vanhemmillani ei tosin ehkä muistot samoilta reissuilta ole niin kultaisia ja isäni varmaan edelleen tuntee selässään ne potkut, joita hänen selkäänsä veljeni kanssa ajomatkoilla kohdistimme…

Automatkat ovat parhaimmillaan paras tapa matkustaa, huonosti suunniteltuna taas yhtä helvettiä. Nykyisellä Google Mapsin ja navigaattoreiden aikakaudella maantiekarttoja ei enää onneksi tarvitse selailla joka pysähdyspaikalla ja ajoajan voi arvioida lähes minuutin tarkkuudella. Silti näihin ajoaikoihin kannattaa aina pistää realistisesti se pari, kolme tuntia ylimääräistä, koska jostain kumman syystä pienen takapenkkiläisen rakko tuntuu pienenevään puoleen tilavuuteensa autoon astuessa. Kannattaa myös kysyä itseltään, onko automatkalla tärkeämpää matka vaiko päämäärä.

Sukulaisten luo on vallan mukava autolla matkustaa, koska tällöin ei tarvitse huolehtia hotellivarauksista ja check-in -aikoja. Tädin, sedän, siskon tai serkun luona usein saapumisestakaan ei tarvitse vartin tarkkuudella ilmoittaa ja jos lasten kärsivällisyys alkaa olla loppumatkasta koetuksella, voi aina heittää ilmoille pienen valkoisen valheen, että jos nyt ei istuta siellä takana rauhassa, Elviira-täti ei tarjoile lainkaan jälkiruokaa päivällisellä.

Pysähtymispaikkoja kannattaa selvitellä hyvissä ajoin ennen ensimmäistä ”mua pissattaaaaaa” -huutoa. Suurien valtateiden varsilta löytyy kiitettävän hyvin huoltamoita, myös muitakin, kuin ABC-ketjun liikkeitä. Kannattaakin heittäytyä itsekin lomatunnelmaan ja unohtaa se tuttu ja turvallinen lehtipihvi sillä samalla iänikuisella huoltsikalla. Varsinkin monien pienempien paikkakuntien pysähdyspaikat ovat jo varsinaisia alueensa nähtävyyksiä ja pelkästään hienojen maisemien, oheismyymälöiden tai miljöönsä vuoksi pysähtymisen arvoisia. Taatusti jokaiselta huoltoasemalta löytyy jokaisen makunystyröitä hiveleviä tuotteita, koska kyllähän kaikki huoltisyrittäjät maassamme tietävät, mikä suomalaisille autoilijoille maistuu: lehtipihvi, lihapullat ja hampurilainen.

Mikäli lapsesi tai lapsenne sattuvat olemaan aktiivisempaa sorttia, pitäkää mielessä tämä hyväksi todettu väsytystaktiikka:

1) Tarkistakaa, mitä isompia turistikohteita, kylpylöitä tai huvipuistoja ajomatkan varrelta löytyy
2) Tehkää suosiolla pidempi, muutaman tunnin pysähdys ennalta valittuun uimahalliin HopLoppiin tai vastaavaan
3) Syökää touhuamisen päälle hyvin
4) Nauttikaa rauhallisesta ajomatkasta takapenkiltä kuuluvan tuhinan ja kuorsauksen säestämänä

Voin kertoa, että tuo taktiikka toimii. Lisäksi lasten mielestä ajaminen ei tunnu lainkaan niin tylsältä ja pitkästyttävältä, jos tiedossa on pidempi pysähdys mieluisassa paikassa. Ja myös etupenkkimatkalaisten on syytä pitää mielessä, että lapsille ei ole nopeudella merkitystä. Moni jaksaisi taatusti ajaa montakin tuntia putkeen, mutta miksi täytyisi? Miksei voi vain mennä hissukseen lasten ehdoilla, pysähdellä paljon, juoda vaikka joka huoltamolla munkkikahvit ja nauttia matkasta?

Niitä reissuja aikuisten kesken varmasti tulee useampiakin, joissa 7 tunnin ajomatka hoituu yhdellä pikaisella vessatauolla, mutta perheen kanssa automatkalle lähtiessä pitää itselleenkin antaa lupa nauttia rennosta maantie-elämästä ja nähtävyyksistä.