Opetussovellukset lapsille ja aikuisille

Matkapuhelinsovelluksista on tullut jo miltei erottamaton osa niin arkea kuin vapaa-aikaakin. Niistä on niin huvia kuin hyötyäkin, ja parhaassa tapauksessa molempia. Usein huvi ja hyöty yhdistyy parhaimmalla tavalla erilaisissa opetussovelluksissa, joiden parhaimmistoon luomme tällä kertaa katsauksen. Olemme pyrkineet pitämään fokuksen sellaisissa sovelluksissa, jotka soveltuvat sekä lapsille että aikuisille.

Osa sekä Googlen että Applen sovelluskaupan tuotteista ja toisaalta myös mobiilisivustoista sopivat vain aikuisille. Kyse ei tällöin ole välttämättä eroottisesta sisällöstä – esimerkiksi rahapelisivustot eivät ole lapsille tarkoitettuja, vaikka niiden pelejä voisi ilmaiseksi pelatakin. Silti, aikuisille voi suositella Unibet vedonlyönti -sivustoa, joka tarjoaa kertoimet ja kohteet mm. urheilusarjoista ympäri maailman.

Sovellukset kielten opiskeluun

Kielten opiskelu on helpottunut huomattavasti mobiilisovellusten aikakaudella. Luonnollisesti YouTube on jo muutenkin aivan perussovellusten joukossa, mutta kielten opiskelijoille se tarjoaa äärettömän aarreaitan erilaisen lähdemateriaalin ja varsinaisten kieltenopetusvideoiden muodossa. Myös podcasteja voi suositella, ja lukuisten niiden kuunteluun tarkoitettujen sovellusten joukosta ykköseksi nousee BeyondPod.

Suurin osa varsinaisista kielten opiskeluun tarkoitetuista on maksullisia, usein kuukausipohjaisen velotuksen mukaan. Jo pitkään PC- ja Mac-maailmassa suosittu Rosetta Stone on nykyisin saatavilla myös mobiilissa. Aivan huokeimmasta päästä ei ohjelma ole, ja ilmainen kokeiluversio on hyvin rajoitettu. Pitkän kokemuksen omaava ohjelmistonkehittäjä on kuitenkin rahan arvoinen.

Luonnollisesti mielessä kannattaa pitää myös kielikurssien hinnat – aivan ilmaisia kun nekään eivät ole. Maksullisuuteen painottuvista kielenopetusohjelmista maininnan arvoinen on myös melko tuore tuttavuus, Drops, joka painottuu vahvaan visualisuuteen. Se on näin erityisen kätevä niiden kielten opiskeluun, jotka eivät pohjaudu meille tuttuihin latinalaisiin kirjaimiin: japani, kiina, korea, venäjä…

Ilmaisista kielten opiskelun sovelluksista Duolingo on ylivoimaisesti suosituin, eikä syyttä. Vaikka siitäkin nykyisin on maksullinen versio, ilmaisen version ominaisuudet ovat vertaansa vailla. Duolingo toimii myös työpöytäversiona. Klassikon rinnalla toimii mainiosti myös vielä harmittavan pienelle huomiolle jäänyt Clozemaster, joka on erityisen kätevä sanojen oppimiseen.

Logiikkaa ja aivojumppaa

Vetreä mieli on ihmisen paras apu hyvään elämään. Logiikkaa opettavat sovellukset opettavat kasvaville ihmistaimille matemaattisia perusperiaatteita, jo kasvaneille ihmisille puolestaan pitävät yllä jo opittuja taitoja ja loogista ajattelukykyä. Yksi parhaista tavoista on pelillistäminen. Parhaat logiikan oppissovellukset ovatkin useimmiten pelejä!

Esimerkistä käy mainiosti Flow Free. Simppeli, toisistaan selkeästi erottuviin väreihin ja muotoihin perustuva peli vaiketuu sopivasti edetessään. Se onnistuu samanaikaisesti toimivaan rentouttavana pelinä, mutta myös opettavaisena sovelluksena. Sisältää kaksi eri pelimoodia.

Skillz on toinen, ehkä ulkonäöltään vähän vähemmän retrotyylinen logiikkapeli. Se harjoittaa pelaajaansa monilla eri osa-alueilla: muistin, nopeuden, tarkkaavaisuuden ja värien erottelukyvyn suhteen. Pelissä on lisäksi moninpelimahdollisuus, ja sitä voi enimmillään pelata jopa neljä pelaajaa samanaikaisesti. Erittäin monipuolinen sovellus, jota myös kehitetään uusien ominaisuuksien osalta hyvin aktiivisesti. Perusversio ilmainen.

Luonnon- ja maantiedettä

Tähtitaivas on aina kiehtonut ihmismieltä. Star Walk 2 tarjoaa lisätyn todellisuuden avulla kauniin ja tietopohjaisen katsauksen tähtitaivaalle. Kun seuraavan kerran olet valosaasteen ulkopuolella – jollet jo ole – lataa pimeän tultua Star Walk 2 puhelimeesi, astu ulos ja hämmästy! Näet kaikki tähdet ja tähtikuviot oikeine nimineen ja saat niistä lisätietoa.

Kvanttifysiikka ei ehkä ole aivan pienempien lasten juttu, mutta jo yläastelaisen on helppo innostua loputtoman kiehtovasta aiheesta. Mahdotonta sen perusteiden oppiminen ei ole aikuisellekaan. Juuri näitä perusteita opettaa Stepan Brychtan luoma Quantum. Havainnolliset grafiikat vievät universumin salojen äärelle kiehtovalla tavalla. Vaatii kuitenkin vähintään kohtuullisen hyvää englannin kielen taitamista.

Niin Applen kuin Googlenkin sovelluskaupat ovat pullollaan erilaisia maantiede- ja lippuvisoja. Näihin ei kannata useinkaan aikaansa tai varsinkaan rahaansa haaskata. Seterra Geography on kuitenkin toista maata (heh-heh). Se on koonnut samaan sovellukseen useita satoja erilaisia maantietoon keskittyviä visoja, joiden parissa voi testata itseään ja kavereitaan, sekä oppia jotakin uutta.