Mikä urheilulaji on paras lapsen kehityksen kannalta?

Ei ole helppo tehtävä valita urheilulajia lapselle. Oikean ja sopivan lajin valintaan vaikuttavat monet asiat – harrastuksen kustannukset, lähiympäristön tarjoamat mahdollisuudet, lapsen ikä ja fyysiset valmiudet, sekä tietenkin lapsen oma mielenkiinto.

On hyvä muistaa kokeilla erilaisia lajeja: alle kouluikäisenä tehtävä lajivalinta harvoin on se lopullinen. Lapsesta ei myöskään pitäisi olla heti kasvattamassa ammattilaisurheilijaa: lapsi ei ole vanhempien fantasioiden toteuttamisen välikappale. Mitä todennäköisemmin et pääse lyömään vetoa hänen NHL-otteluistaan ja olympiasaavutuksistaan. Vedonlyöntiä on parasta harrastaa nykyisten ammattiurheilijoiden edesottamuksilla, vaikkapa Unibet-vetofirmalla. Klikkaa vain Unibet rekisteröidy mikäli tahdot kokeilla vedonlyöntiä saman tien.

Monipuolisuus on valttia

Ennen yksittäisten lajien läpi perkaamista on tosiaan syytä painottaa, että varsinkin pienen lapsen on hyvä saada kokeilla erilaisia lajeja. Hyvin vanhaksi asti lapsi voi harrastaa vakavissaankin useampaa lajia – ja mitä erilaisempia nämä lajit ovat piirteiltään, sitä parempi. Vaikka ammattilaisurheilijaa ei ollakaan kasvattamassa, on paikallaan huomata, että useimmat ammattilaiset ovat nuorena harrastaneet useita eri urheilulajeja.

Varsinkin alakouluikäisellä lapsella mielenkiinnon kohteet vaihtelevat nopeasti. Yhtenä kesänä jalkapallo saattaa olla se ykkösjuttu, seuraavaksi mielenkiinto saattaakin kohdistua jo yleisurheiluun, talvella lumilautailuun. Ja niin edelleen. Vanhemman tehtävä on (kohtuuden rajoissa, totta kai) tukea lasta erilaisten urheilulajien kokeilussa. Monipuolisuuden nimissä myös kulttuuriset harrastukset kannattaa pitää framilla, esimerkkeinä soitto- tai teatteriharrastukset.

Kaikissa lajeissa sosiaalinen aspekti on tärkeä

Aina ei ole tärkeintä se, mitä lajia lapsia harrastaa, vaan se että hän ylipäätään harrastaa. Urheilussa sosiaalinen aspekti on tärkeää: joukkueen osana lapsi oppii tärkeitä sosiaalisia taitoja ja kehittää valmiuksiaan tehdä yhteistyötä muiden lasten kanssa.

Etenkin joukkuelajit antavat usein myös vanhemmille mahdollisuuden laajentaa sosiaalista verkostoaan, ja monissa pienempien lasten joukkueissa on huutava pula vapaaehtoistyötä joukkueen parissa tekevistä vanhemmista. Samalla myös lapsen ja vanhemman suhde voi kehittyä ja lapsi voi nähdä vanhempansa toimivan muiden aikuisten ja lasten kanssa. Tämä voi alussa tuoda haasteita mukanaan, mutta tavallisesti palkitsee pitkässä juoksussa.

Harrastusten hinnoissa on suurta hajontaa

Vaikka olemmekin kirjoittaneet tässä monipuolisuuden puolesta, harvassa perheessä on varaa harrastaa kaikkea mahdollista ja hankkia uuden lajin varusteita joka vuosi. Harrastukset maksavat, ja lasten harrastukset maksavat usein valitettavan paljon.

Joukkuelajeista jalkapallo on usein edullisimmasta päästä, samaten salibandyssa pärjätään usein pienillä summilla. Jääkiekko on perinteisesti yksi hintavimmista lajeista, ja vaikka lajiliitto onkin tehnyt eräiden yksittäisten kaupunkien tavoin paljon töitä lajin kustannusten laskemiseksi, on kiekkoilu edelleen kalliiden varusteiden ja lisenssimaksujen takia varsin hintavaa. Moottoriurheilu, laskettelu ja hevosurheilu ovat tavallisesti myös melko kalliita harrastuksia.

Edullisista harrastuksista voidaan mainita ainakin yleisurheilu, uinti ja tanssi. Samaten erilaiset itsepuolustuslajit ovat yleensä hyvin edullisia.

Lapsen oma mielenkiinto ratkaisee

Vaikka tietty laji olisi paperilla ja tutkimustenkin valossa lasta monipuolisesti kehittävä, on aina otettava huomioon lapsen oma motivaatio ja hänen mieltymyksensä. Mikäli vaikkapa voimistelu tai jääkiekko ei kokeilun jälkeen kiinnosta tai lakkaa viehättämästä – tai alkaa jopa tuntua täysin vastenmieliseltä – ei lajin harrastaminen kehitä lasta. Tällöin vanhemman hyvä tarkoitusperä kääntyy itseään vastaan.

Kysymykseen siitä, mikä on paras laji lapsen kehityksen kannalta, on mahdoton vastata yksiselitteisesti yhdellä lajilla. Kokonaisuus ratkaisee: lapsen oma mielenkiinto ja monipuolinen harrastaminen ovat avainasemassa. Toiselle sopiva laji tai lajiyhdistelmä ei välttämättä sovi omalle lapsellesi.