Lasten vaikeat kysymykset ja niihin vastaaminen

Jokainen vanhempi tietää sen: lasten kysymykset voi jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan. On hauskoja kysymyksiä, ja sitten on ärsyttäviä kysymyksiä. On kuitenkin myös vaikeita kysymyksiä, jotka voivat osaltaan olla myös ärsyttäviä kysymyksiä. Niin paljon kysymyksiä!

Seuraavassa lista yleisimmistä pienten ihmisten ihmettelyn aiheista ja mahdollisia vastausehdotuksia niihin.

Mistä olen tullut?

Ihmiselämän synty askarruttaa pieniä ihmisiä elämänsä alkutaipaleella. Haikarasta puhuminen kannattaa unohtaa heti alkuunsa. Ole siis mahdollisimman rehellinen, joskin jätä kaikkein tarkimmat tarinat kertomatta – aivan kuten aikuistenkin kanssa.

Vastaukseen kannattaa sisällyttää se, että joskus aikuiset rakastavat toisiaan kovasti, halailevat ja pussailevat, ja että aikuiset voivat antaa toisilleen osan itsestään ja että lapset kasvavat äidin masun sisällä. Lapsille suunnatut biologian kuvakirjat voivat toimia apuna tässä.

Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?

Totuus on se, että kukaan ei varmuudella tiedä. Voit kertoa, mitä itse uskot, mutta kannattaa painottaa, että kaikki eivät usko samoin. Kysymyksen taustalla on usein lapsen huoli tai jopa pelko kuolemasta. Tässäkin rehellisyys kannattaa: kaikki kuolevat joskus, isä, äiti, kasvit, eläimet… Kuolema tulee kuitenkin eletyn elämän jälkeen, ja se, miten elämänsä elää, on tärkeintä.

Eri ikien ja elämänvaiheiden selittäminen tässä vaiheessa auttaa lasta oivaltamaan, miten syntymä ja kuolema linkittyvät toisiinsa. Jos ei olisi toista, ei olisi toistakaan. Voit myös sanoa, että kuolemaa tarvitaan, sillä ilman sitä uudet ihmiset eivät mahtuisi maapallolle.

Miksi sinä saat tehdä noin ja minä en?

Olipa kyse sitten nukkumaanmenoajoista tai viinin juomisesta ruokapöydässä, lapsi esittää kysymyksen: mikä antaa sinulle oikeuden tehdä jotakin, mitä minä en saa tehdä?

Nukkumaanmenoajat ovat riippuvaisia fysiologiasta, ja lapset tarvitsevat enemmän unta kuin aikuiset voidakseen hyvin. Samaten lapsen keho ei kestä aikuisten juomia – niitä juomalla lapsi voi tulla todella sairaaksi. On sitten kokonaan toinen kysymys, voiko vaikkapa 14-vuotias maistaa ruokajuomana viiniä.

Sinä tai kukaan muukaan aikuinen ette kuitenkaan ole ihanneihmisiä. Älä pelkää myöntää tätä lapsellesi. Teet muiden aikuisten (ja lasten!) tavoin joskus typeriä asioita joko harkitsemattomuuttasi tai väärin tiedoin. Lapsi saa tietää tämän, ja se valkenee hänelle joka tapauksessa joskus – voit siis kertoa sen itse.

Miksi toiset ovat köyhiä ja toiset rikkaita?

Aivan kuten aikuiset eivät ole ihanteellisia, ei aikuisten maailmakaan ole aina ihanteellinen. Köyhyys ja rikkaus voivat (mahdollisesti vastoin omia uskomuksiasi) olla riippuvaisia myös huonosta tai hyvästä tuurista. Toisaalta köyhyys voi johtua vaikkapa sairaudesta.

Kerro lapsellesi, että ketään ei pidä kuitenkaan kohdella epäkunnioittavasti heidän taloudellisen tilanteensa takia. Joskus kova työ voi palkita rikkauksin, läheskään aina ei. Lapsen on hyvä oppia, että maailma ei ole aina looginen tai oikeudenmukainen – joskaan ei myöskään aina julma.