Kuinka välttää lapsen liiallinen hemmottelu?

Lapsen kasvattaminen on varmasti yksi vaikeimmista asioista maailmassa. Toisinaan tuntuu, että mitä enemmän yrität, sitä vähemmän saat aikaan toivottuja tuloksia. Jokainen vanhempi kuitenkin yleisesti ottaen pyrkii tekemään parhaansa ja vähintäänkin toivoo, ettei mokaisi kauhean pahasti. Uhma- ja murrosiät tuovat omat haasteensa ja arki on välillä varsinaista taistelua. Tuskin kukaan pystyy absoluuttisesti sanomaan, miten lapsi tulisi kasvattaa ja aina kyseessä on oppimisen kautta kasvaminen, molemmille osapuolille.

On kuitenkin olemassa muutamia yleisiä virheitä, joita vanhemmat sortuvat tekemään jopa täysin huomaamattaan. Varsin usein tapahtuu esimerkiksi lapsen liiallista hemmottelua, jota pilalle lellimiseksikin kutsutaan. Kyseessä on sosiaalinen ilmiö, jossa muun muassa saatetaan rohkaista lapsen epätoivottua käytöstä, yleensä joko lahjomalla esineillä tai asettamalla liian joustavia rajoja.

Hemmottelun eri muodot

Yksi yleisimmistä hemmottelun muodoista on liiallinen tavaroiden, kuten lelujen ostelu. Tähän syyllistyvät vanhemmat lahjovat lapsiaan täysin tarpeettomilla asioilla ja useimmiten sellaisilla, joita lapsi itse pyytää saada. Nykypäivänä mainonnan määrä on valtavaa ja joka taholta tulee ostokehoituksia, kaikkeen mahdolliseen liittyen. Lapsen pää menee helposti sekaisin tässä mainontatykityksessä ja on helppo oppia uskomaan, että  tavaroiden haaliminen on yksi suurimmista pyrkimyksistä elämässä.

Tässä kohtaa vanhemman vastuu on varsin merkittävä. Positiivisten arvojen oppiminen jää taka-alalle, mikäli lapsi kasvaa suuren tavarapaljouden viihdyttämänä. On myös selvää, ettei lapsi näin ollen milloinkaan tule tyytymään tilanteeseensa, vaan haluaa lakkaamatta enemmän.

Toinen hemmottelun muoto koskee lapsen elämän tekemistä “liian helpoksi”, vaatimalla mahdollisimman vähän ja antamalla jatkuvasti periksi säännöissä ja rajoissa.

Sanotaan, että onnellinen lapsi tarvitsee rajoja, eikä väittämä tuulesta temmattu olekaan. Vanhemman rakkaus saattaa toisinaan saada muodon, jossa jopa terveet rajat hämärtyvät ja lapsen elämässä ei sallita olevan minkäänlaisia ongelmia, vaikeuksia tai haasteita. Tällöin usein tehdään liian paljon lapsen puolesta, eikä vaadita juuri minkäänlaisia ponnisteluja. Syitä tähän on monia. Osa vanhemmista eivät yksinkertaisesti halua kohdata kiukuttelevaa lastaan ja kokevat pääsevänsä itse huomattavasti helpommalla, vaatiessaan vain vähän, jos juuri lainkaan. Toiset taas yrittävän kaikin keinoin luoda jälkikasvulleen täydellisen lapsuuden, jolloin he menevät aikeissaan helposti liian pitkälle ja tekevät ikävän karhunpalveluksen niin itselleen kuin lapselleenkin.

Millainen on pilalle lellitty lapsi?

Jatkuvasti kuulee puhuttavan, jopa pilalle asti hemmotelluista lapsista. Mistä tällaisen lapsen sitten tunnistaa ja voiko asiaa enää korjata? Psykologit ovat ainakin vahvasti sitä mieltä, että liika lelliminen vaikuttaa ensisijaisesti lapseen itseensä.

Ylenpalttisesti hemmotellun lapsen tunnistaa muun muassa siitä, että sopeutuminen perusarkeen tuottaa hänelle vaikeuksia. Erityinen huomionhaku ja jatkuva kieltäytyminen rutiineista, ovat yksi merkki siitä, että kyseessä on luultavasti erityiskohtelun odottaminen. Ärtyisyys, epäystävällisyys ja itsekkyys ovat yhteisiä piirteitä lapsille, jotka ovat tottuneet saamaan aina tahtonsa läpi ja siksi  kokevat olevansa jopa paremmassa asemassa muihin nähden.

Liiallinen kulutusmyönteisyys ja toistuva uusien asioiden pyytäminen ovat yleisiä käytöstapoja niille lapsille,  joiden vanhemmat lellivät heitä materiaalilla. Myös mielikuvituksen puute voi osoittautua ongelmaksi. Lapsi ei enää osaa luoda leikkejä ja pelejä omatoimisesti ilma leluja, pelikonsoleita tai muita välineitä.

Ole valppaana ja aseta rajat

Tuskin yksikään vanhempi tähtää tietoisesti lapsensa ylenpalttiseen hemmotteluun ja lähes poikkeuksetta kaikki ovat yhtä mieltä siitä, ettei liika lelliminen pidemmän päälle ole hyväksi lapselle itselleen, saatikka koko muulle perheelle.

Entäpä silloin, jos oman lapsen kohdalla kuitenkin tunnistaa jo niin kutsutut pilalle hemmotellun- oireet?

Jokainen lapsi varmasti toisinaan käyttäytyy edellämainituin tavoin, mutta silloin kun käytös on toistuvaa tai pitkäjaksoisesti hankalaa, kannattaa miettiä olisiko itse tullut tehneeksi jotain, joka edesauttaa lapsen epätoivottua käytöstä. Jo varhaisessa vaiheessa on hyvä tarkastella omia tottumuksiaan käsitellä erilaisia tilanteita, joissa lapsi kieltäytyy toimimasta kehoitetulla tavalla. Tarkkaile myös, kuinka usein ostat erinäisiä asioita lapsen pyynnöstä? Onko sinun hankala sanoa ei, tai olla toisinaan myös ankara? Rajat ovat rakkautta ja niistä syntyy perusta tasapainoiselle arvomaailmalle.