Keikalle tai lätkämatsiin lapsen kanssa? Why not!

Joillain tuntemillanikin vanhemmilla on outo käsitys, että jääkiekko-ottelu tai pop-konsertti on baarin jälkeen viimeinen paikka, johon lapsensa voi viedä. Tämä on mielestäni todella outo lähtökohta, sillä elämyksiä ne lapsillekin ovat siinä, missä aikuisille. Nyt tarkoitan lähtökohtaisesti 5-vuotiaita lapsia tai sitä vanhempia, sillä syli- ja taaperoikäisille välttämättä ei avaudu lainkaan tapahtumien kulku. Toki sylivauvojakin voi lätkämatseihin ja keikoille viedä, mutta kannattaa tällöin varautua siihen, että kesken kaiken täytyy lähteä vaippaa vaihtamaan tai ruokkimaan lasta tai jos muuten vain känkkäränkkä sattuu iskemään.

Kun alat suunnittelemaan keikkapaikalle tai jäähallille lähtemistä lapsesi kanssa, ensimmäisenä kannattaa ottaa huomioon pukeutuminen. Vaikka jäähallit ovatkin nykyään lämpimiä pääsarjatasolla, ei pitkiä kalsareita tai sukkahousuja kannata jättää kotiin perheen pienimpiä pukiessa. Sisätilakeikat ovat usein taas lämpimiä, joten villaneuletta ei ensimmäisenä kannata pukea lapsen päälle. Mahdolliset sade- ja toppavaatteet ovat ehdoton lisä, jos vähänkään ulkoilmakeikalla on palemisen tai kastumisen riskiä. Perushommiahan nämä ovat lasten vanhemmille, mutta silti on syytä näinkin ilmiselviä asioita välillä nostaa esiin, sillä varsinkin jäähallin lämpötilan jokainen kokee hyvin yksilöllisesti ja jos omasta mielestä kaukalon laidalla tarkenee t-paidalla, ei lapsi todennäköisesti koe samoin.

Olennainen asia vaatetuksen lisäksi on myös melutaso. Kuulon alenemaan aikuisellakin vaaditaan yllättävän vähäinen desibelilukema ja lapsen tapauksessa luku on vielä pienempi. Kuuloa kannattaa siis alkaa suojelemaan jo pienestä pitäen ja varsinkin konserteissa ja keikoilla aina tulisi muistaa suojata lasten korvat. Yksinkertaiset, kertakäyttöiset, korvakäytävään asetettavat korvatulpat eivät montaa euroa maksa, mutta auttavat suojelemaan tärkeää kuuloelintä. Lapsille on myös suunniteltu kuppimallisia kuulosuojaimia, eli niin sanottuja ”lapsi-Peltoreita”. Kuppikuulokkeet ovatkin kätevät silloin, jos melu on epätasaista tai jaksottaista tai jos korvakäytävät ovat arat esimerkiksi korvatulehdusten jäljiltä. Vaahtomuoviset tulpat taas ovat kevyemmät ja pysyvät varmemmin paikoillaan, mutta esimerkiksi juttelemisen ajaksi tulpat olisi syytä ottaa pois ja aina uudelleen tulpan asettelu vie vaan aikaa ja hermoja. Oikein meluisessa paikassa on syytä harrastaa tuplasuojausta, eli tulpat korviin ja Peltorit päälle.

Entäs sitten se kielenkäyttö, joka monia niin kauhistuttaa etenkin lätkäpeleissä? Noh, jos mietit omaa lapsuuttasi, niin kuinka vanha olit, kun opit ensimmäiset rumat sanasi? Jossain vaiheessa lapsi kuulee kirosanojakin väkisinkin, eikä loputtomiin kannata rivouksilta lastaansa yrittääkkään suojella, vaan mielummin varautua hyvissä ajoin keskustelemaan aiheesta rakentavasti, kun ensimmäiset ”vittuperkeleet” suusta lipsahtavat. Ja tietty paikkojen valinnalla on suuri merkitys. Ehkä halvempien seisomakatsomoiden vierestä ei kannata paikkojaan varata jos rumat sanat pelottavat, vaan mielummin panostaa parilla lisäkympillä areenapenkkeihin, jossa kannustajien meno yleensä on huomattavasti seesteisempää.

Omaa elämää siis ei kannata pistää tauolle lapsen takia, vaan lähteä rohkeasti viemään lastasi myös niihin paikkoihin, missä itse nautit käydä. Saat viettää lapsesi kanssa aikaa ja silti nauttia itsellesi tärkeistä asioista. Tiedä vaikka, jos saisit faniutesi tartutettua myös häneen…